Bild: Ryafår hos Carina Wenngren. Foto Cina Stenson 2018
Det var 2018 som Pia Mattzon fick upp ögonen för svensk ull, trots att hon knappt hade träffat ett får. Insikten att så mycket svensk ull slängs ledde så småningom till att hon ville skriva en bok. Fotograf Anna Sigge ville också uppmärksamma ullfrågan. Nu undersöker de i möten med olika personer vad det är som är så intressant med svensk ull. Under webinariet får vi höra mer om projekt Ulldille och hur långt de har kommit i processen.
Vad är det med den svenska ullen och fåren?
... som får dig som fårägare att vilja ha får och lägga ner mycket tid och kraft, trots att det kan vara svårt att få "lön för mödan"?
... som lockar dig som hantverkare, konsthantverkare eller konstnär att ägna dig åt ullen, genom att karda, spinna, tova, väva, nålbinda eller sticka, med mera?
... som gör att du som är hemslöjdskonsulent, uppfinnare, småföretagare eller textilintresserad vill jobba med ull eller främja svensk ull?
Pia Mattzon vill att de som kan och vet ska få berätta om ullens värde och möjligheter. Om varför vi ska tänka om och börja använda svensk ull igen i större skala. Ju fler vi är som vill ha ullkläder, sticka, väva och på andra sätt hantverka i ull, göra nya miljövänliga innovationer i ull och använda svensk ull på ännu fler sätt - desto mer byggs grunden för att svensk ull- och fårnäring kan satsa, få stöd och skapa ekonomi i olika verksamheter. Så med andra ord kan vi alla vara med och se till att svensk ull tas tillvara och används bättre, på ett långsiktigt hållbart sätt.
Anna Sigge (vänster) är fotograf och
Pia Mattzon (höger) skribent.
Tillsammans reser de runt och intervjuar olika personer i Sverige om ull i projektet Ulldille.
Resultatet ska bli en bok -
Mer ull åt folket - är arbetsnamnet.
Läs mer här: www.ulldille.se
Välkommen till en ny serie - Den underbara ullen! Vi erbjuder webinarier där vi träffar olika personer som delar med sig av kunskap och erfarenheter om svensk ull. Vi vänder oss till dig som är intresserad av att få veta mer om svensk ull. Kanske är du nyfiken på materialet, intresserad av får och ull eller vill bara lära dig mer och få inspiration och kunskap. Detta är det första tillfället i serien. Och fler blir det! Håll utkik på www.ullformedlingen.se och i sociala medier (FB och Instagram Ullförmedlingen).
Fia Söderberg har sedan 2009 intresserat sig för omhändertagandet av ull som en hållbar resurs från gården i Uppland där det bor får, hästar och andra djur. Hon drivs av att förmedla information där den behövs och uppskattas, gärna i digitala kanaler och skapa möten för mer kunskap om ull. Hon har startat och driver Ullförmedlingen och gör Ullpodden.
Kontakt fia@ullformedlingen.se
Foto Anna Sigge
Foto Dana Hagström
Du får lyssna på Ullpoddens avsnitt först av alla och ibland har vi erbjudanden. Som rabatterat pris till webinarieserien Den underbara ullen till exempel. Du stödjer med ett valfritt belopp som dras varje månad.